, 2021/11/24

Meghalt hétfőn a meggyilkolt fekete polgárjogi aktivista, Malcolm X lánya, Malikah Shabazz - közölte a New York-i rendőrség a CNN-nek. Az 56 éves Shabazzra eszméletlenül talált rá a lánya brooklyni otthonában - közölte a New York-i rendőrség

eszméletlenül talált rá

A rendőrség szerint a halál oka természetesnek tűnt. "A halál oka a további vizsgálatok végleges eredményeire vár, de a haláleset az első vizsgálat után nem tűnik gyanúsnak" - közölte Julie Bolcer, New York város vezető orvosszakértői hivatalának szóvivője. Bernice King, a néhai Martin Luther King Jr. lánya részvétét fejezte ki.

"Mélyen elszomorít #MalikahShabazz halála.

A szívem a családjával, Dr. Betty Shabazz és Malcolm X leszármazottaival van. Dr. Shabazz Malikah-val és ikertestvérével, Malaakkal volt terhes, amikor Malcolm testvért meggyilkolták. Légy békében, Malikah" - írta King a Twitteren. Shabazz a legfiatalabb Malcolm X hat lánya közül.

A CNN megkereste az orvosszakértői hivatalt és a Shabazz családot. Malcolm X a rasszizmus elleni küzdelem egyik legerősebb hangja volt, mielőtt 1965-ben New Yorkban lelőtték. Továbbra is az inspiráció szimbóluma a fekete férfiak és mások számára, akiket megérintett, hogy utcai csalóból történelmi személyiséggé vált, akit a néhai afroamerikai színész, Ossie Davis úgy méltatott, mint "a mi saját fekete fényes hercegünket".

A merénylet Malcolm X és az Iszlám Nemzet alapítója, Elijah Muhammad közötti nyilvános viszálykodás után történt. Malcolm X hűtlenséggel vádolta Mohamedet, és 1964 márciusában kilépett a Nemzetből. Múlt csütörtökön egy bírósági tárgyaláson felmentették a merényletért elítélt két férfit.

A New York megyei legfelsőbb bíróság közigazgatási bírája, Ellen Biben helyt adott a Muhammad A. Aziz és a néhai Khalil Islam elítélésének eltörlésére irányuló indítványnak. Bill de Blasio, New York polgármestere kedden szintén részvétét fejezte ki Shabazz halála miatt. "Ez a család újra és újra megjárta a poklot. ... Annyira sajnálom (azt), amin most keresztülmennek" - mondta de Blasio.