, 2021/11/23

New York (CNN Business)Amikor Jeff Bezos az év elején úgy döntött, hogy lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról, a vállalat nem egy, hanem két új vezérigazgatót nevezett ki. Az első, Andy Jassy váltotta Bezost az Amazon kiterjedt üzletágának vezérigazgatói posztján.

Most új kihívásokkal néz szembe

A második, Adam Selipsky, akit márciusban vettek fel, hogy Jassy régi szerepét betöltse az Amazon legnagyobb pénztermelőjének vezérigazgatójaként: Amazon Web Services. Selipsky számára nem volt idegen az AWS. Először 2005-ben csatlakozott az Amazon felhőalapú számítástechnikai részlegéhez, még mielőtt annak szolgáltatásai nyilvánosan elérhetővé váltak volna. De 2016-ban, a vállalatnál eltöltött 11 év után távozott. Az alatt az öt év alatt, amíg a Tableau adatvizualizációs céget vezette, az üzlet és az iparág jelentősen megváltozott, ami új kihívások elé állította Selipskyt.

Az AWS éves bevétele ez idő alatt majdnem megnégyszereződött, a világjárvány pedig hatalmas keresletnövekedést okozott a felhőalapú számítástechnika és a felhőalapú szolgáltatások iránt. De a versenyhelyzet is fokozódott. Míg az AWS úttörő szerepet játszott a felhőtechnológiában, és hosszú ideig az iparág vezetője volt, a riválisok, például a Microsoft (MSFT) Azure és a Google (GOOGL GOOGLE) Cloud ellopták piaci részesedésének egy részét.

Az egyik első nagy akadály Selipsky számára a jövedelmező kormányzati felhőszolgáltatási szerződésekért folytatott harc, különösen a Microsofttal. A Microsoft 2019-ben nyerte el a Pentagon informatikai infrastruktúrájának modernizálására vonatkozó szerződést, amelynek értéke 10 év alatt akár 10 milliárd dollár is lehet, ami komoly csapást jelentett az AWS-nek, amely korábban a minisztériummal kötött üzletet.

A szerződést végül törölték, miután az Amazon tiltakozott amiatt, hogy Donald Trump korábbi elnök tisztességtelenül befolyásolta az üzletet, de ez jelezte, hogy az AWS már nem biztos, hogy az ilyen nagy projektek esetében az egyértelmű választás. Most várhatóan mindkét vállalat pályázni fog - esetleg másokkal, például a Google Clouddal és az Oracle-lel együtt - a védelmi minisztérium új, a 2019-es üzletet felváltó Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) szerződésére.

Az AWS vezérigazgatói posztjának átvétele óta adott egyik első interjújában azonban Selipsky bizakodóan nyilatkozott cége kilátásairól. Az AWS új vezetője elmondta, hogy szerinte cége még mindig előnyben van a Microsofttal szemben a kormányzati munkák megszerzésében. "Tényleg mi voltunk az elsők a felhőben, akik a kormányzat minden területén nagy, jelentős kormányzati szerződésekkel rendelkeztünk, és évekkel a versenytársak előtt" - mondta a CNN Businessnek egy múlt heti exkluzív interjúban, amely a vállalat központjában található új AWS Skills Centerben zajlott.

"Sokat tanultunk arról, hogyan kell felhőimplementációkat végezni és nagyon szorosan együttműködni a szövetségi kormányzati ügyfelekkel" - mondta. Hozzátette: "Azt hiszem, különösen a vezető pozíciónkat tekintve, hogy a versenytársaink sokkal több időt töltenek azzal, hogy az AWS-ről beszélnek és aggódnak, mint mi róluk - mi inkább az ügyfeleinkre koncentrálunk".

(Bár az ilyen szerződések jót tesznek az üzletnek, néhány alkalmazott korábban kifogásolta, hogy a vállalat bizonyos kormányzati ügynökségeknek, köztük a Bevándorlási és Vámhivatalnak dolgozik - ez a dinamika csak tovább növelheti Selipsky kihívásait a szerepkörben.) Selipsky szerint az Amazon soha nem számított arra, hogy a felhőpiac egyetlen nyertese lesz. És az iparág minden bizonnyal elég nagy lett ahhoz, hogy egynél több nagy szereplőnek is helyet adjon - a Gartner áprilisi becslései szerint a nyilvános felhőre fordított kiadások idén várhatóan meghaladják a 300 milliárd dollárt.

"Minden gyorsan növekvő, érdekes piaci szegmensben lesz verseny" - mondta. "Mindig is úgy gondoltuk, hogy nem sok győztes lesz, hanem egy kis maroknyi győztes, akik kiemelkednek, és élénk verseny alakul ki, és ezt látjuk. De még mindig mi vagyunk a jelentős piacvezető." "Nagyon bátorítjuk" a munkavállalókat, hogy beszéljenek.

Nem sokkal azután, hogy Selipsky átvette az AWS vezetését, a vállalat egy másik, belülről érkező kihívással szembesült.

Az alkalmazottak egy csoportja petíciót terjesztett, amelyben a nők és kisebbségek diszkriminációját és zaklatását állította az AWS egyik üzleti egységénél, mire a vállalat egy külső céget bízott meg a vizsgálat lefolytatásával. Hasonló munkavállalói aktivizmus a közelmúltban az Apple-nél, a Google-nél és az Activision Blizzard videojáték-vállalatnál is megjelent.

Noha egyes cégek a jelek szerint felháborodtak a dolgozók szervezkedésén (az AWS anyavállalata, az Amazon egyesek szerint szakszervezet-ellenes törekvései miatt kritikával szembesült), Selipsky elmondta, hogy szerinte a dolgozók felszólalása végső soron jót tesz az üzletnek. "Nagyon tetszik az a tény, hogy az emberek a teljes énjüket hozzák a munkába, és hogy nyíltan beszélnek - mi tényleg bátorítjuk ezt" - mondta.

"Azt tapasztaltam, hogy ha igazán jó a folyamat, és valóban őszintén meghallgatjuk az embereket, és megmutatjuk, hogy időt szánunk arra, hogy meghallgassuk őket, még akkor is, ha a nap végén nem értenek veled egyet, akkor mindannyian össze tudjuk fogni a karjainkat, és együtt haladhatunk előre."" Folytatta: "Nagyon örülök annak, hogy ma már sok olyan témát megvitatnak, amelyekről öt, tíz, húsz évvel ezelőtt talán kevesebbet beszéltek a munkahelyeken."

A felhőiparral kapcsolatos másik növekvő aggodalom az, hogy az adatközpontok, amelyekre támaszkodik, energiaigényesek. A számítástechnika nagy része még mindig a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, de Selipsky szerint az AWS azon dolgozik, hogy ezen változtasson, összhangban az Amazon nagyobb ígéretével, miszerint 2040-re a vállalat teljes egészében nettó szén-dioxid-mentes lesz. Az Amazon éghajlati ígéretét 2019-ben jelentette be, közvetlenül az alkalmazottak tervezett munkabeszüntetése előtt, amiért a vállalat úgy vélte, hogy nem tesz semmit az éghajlatváltozással kapcsolatban.

"Az Amazon 2025-re 100 százalékban megújuló energiát kíván felhasználni... és már az út kétharmadánál tartunk, tehát jelentős előrelépést értünk el" - mondta. "Csak a méretünket és a léptékünket, valamint az általunk üzemeltetett adatközpontokat figyelembe véve, ezeket valóban megújuló energiával kell működtetnünk, hogy elérjük ezt a [2040-es] célt. Rengeteg innovációt hajtunk végre mi magunk, és rengeteg vállalattal, kormányzattal és nonprofit szervezettel együttműködve próbáljuk elérni ezeket a célokat."

Selipsky először az AWS éves felhőkonferenciáján, a Re:Inventen szólalhat meg az ügyfelekhez, még ebben a hónapban, Las Vegasban. Elmondása szerint az ügyfeleknek bejelentésekre kell számítaniuk "a legrégebbi és legalapvetőbb szolgáltatásaink, például a számítási és adatbázisok és a tárolás terén", valamint "izgalmas bejelentésekre a magasabb szintű szolgáltatásokkal és az iparágspecifikus megoldásokkal kapcsolatban". "Teljesen elengedhetetlen, hogy továbbra is megértsük az [ügyfelek] változó igényeit, amelyek nagyon gyorsan változnak, és mi is velük együtt fogunk fejlődni" - mondta.