, 2021/11/24

Rudy Guede szabadon engedése: A Meredith Kercher brit diáklány meggyilkolásáért elítélt férfi idő előtt szabadul a börtönből. Rudy Guedét 2008-ban ítélték el, és eredetileg jövő év január 4-én szabadult volna, de egy bíró előrehozta a szabadulás időpontját.

idő előtt szabadul a börtönből

A Meredith Kercher brit diáklány 2007-es olaszországi meggyilkolásáért elítélt férfit idő előtt szabadult a börtönből. Rudy Guede 16 éves büntetéséből mintegy 13 évet ült le - közölte ügyvédje, Fabrizio Ballarini. A 2008-ban elítélt férfit jövő év január 4-én kellett volna szabadulnia, de egy bíró előrehozta a szabadulás időpontját.

Guede napközben már elhagyhatta a börtönt, hogy a közép-olaszországi Viterbóban lévő Kriminológiai Tanulmányok Központjának könyvtárában dolgozhasson.

A Perugia egyetemi városban elkövetett gyilkossági ügy nemzetközi figyelmet keltett. A 21 éves cserediák Kercher asszonyt meggyilkolva találták meg abban a lakásban, amelyet amerikai szobatársával, Amanda Knoxszal közösen használt.

A brit nő torkát elvágták, és 47 késszúrást ejtettek rajta. Knoxot és akkori barátját, Raffaele Sollecitót gyanúba helyezték.

Kezdetben mindkettőjüket elítélték, de Olaszország legfelsőbb bírósága 2015-ben hatályon kívül helyezte ítéletüket.

Guede-et, aki tagadta Kercher asszony megölését, eredetileg gyorsított eljárásban ítélték el.

Az Elefántcsontpartról származó férfit eredetileg 30 évre ítélték, de később fellebbezett, és a büntetését csökkentették.

2017-ben elutasították, hogy fellebbezhessen az ítélet ellen.

Ügyének "rendkívüli felülvizsgálatát" kérte a firenzei fellebbviteli bíróságon, miután két évvel korábban felmentették Knoxot és Sollecitót.

Knox 2019-ben visszatért Olaszországba, és azt mondta, hogy fél vissza menni.

"Félek, hogy zaklatnak, gúnyolnak, bemártanak, félek, hogy újabb vádakat emelnek ellenem, csak azért, mert itt vagyok, és elmondom a saját verziómat az eseményekről" - mondta egy büntetőjogi konferencián az észak-olaszországi Modenában.