, 2021/11/22

Evelyn Joshua Afrika egyik legbefolyásosabb evangélikus egyházának vezetője lett, de az 52 éves nőnek szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy megőrizze néhai férje örökségét.

néhai férje öröksége

TB Joshua júniusban, 57 éves korában bekövetkezett váratlan halála hónapokig tartó utódlási csatát indított el. A legnagyobb nigériai városban található Minden Nemzetek Zsinagógája Egyházának (SCOAN) óriási kapui azonban öt hónap után először ismét kinyíltak, hogy fogadják a hívőket. Híres volt próféciáiról és tanításairól, amelyek tízezreket vonzottak Lagosba a világ minden tájáról, köztük afrikai és latin-amerikai vezető politikusokat.

A nigériai pünkösdi egyházakban ritkán kerül szóba az öröklés, és gyakran az elhunyt alapító házastársára száll át vitathatatlanul. A SCOAN-nál azonban Joshua asszony, aki felszentelt lelkész, versenyre kényszerült, mivel nem volt tagja az egyház kuratóriumának. Ezt ellenfelei annak jeleként értékelték, hogy férje nem őt tekinti utódjának.

A próféta és "bölcsei

A nigériai megapásztorok többi feleségével ellentétben ő többnyire a háttérben maradt három évtizedes házasságuk alatt. TB Joshua, akit a SCOAN tagjai "a próféta" néven ismertek, egy olyan közeli tanítványokból álló csoporttal dolgozott együtt, akiket "bölcseknek" nevezett - és akik közül úgy vélték, hogy az egyiket az utódjának szánták.

De halála után a Joshua asszonyhoz hűségesek bírósági végzéssel az igazgatótanács tagjává tették, és így egyengetve az utat az irányítás átvételéhez.

Az egyház azóta bejelentette, hogy Joshua asszony az új vezető "Isten vezetése alatt", feldühítve ezzel az egyház egyes csoportjait, amelyek elégedetlenek az átláthatóság hiánya miatt. Különösen a SCOAN-tagok globális kongresszusa (GCSM) nevű csoport, amelyet állítólag néhány vezető tag támogat, megkérdőjelezte a választást.

De senkit sem hagyott kétséget afelől, hogy ki a vezető, amikor november 7-én vezette az első SCOAN istentiszteletet férje halála óta.

Állítólag nem vesztegette az időt, hogy rányomja bélyegét tekintélyére az egyházon, és az elmúlt hónapokat arra használta fel, hogy némi nagytakarítást végezzen.

Videók láttak napvilágot arról, hogy néhány tag, többnyire külföldiek, akik évek óta a hatalmas épületegyüttesben éltek, gúnyolódások közepette távoznak.

Az egyik tag eufemisztikusan "auditálásnak" nevezte ezt.

Az épületből eltávolítottak állítólag ellenezték Joshua asszony vezetését. "A próféta halála után néhány tanítványa nem tisztelettel és érettséggel közeledett Evelynhez" - mondta a BBC-nek Patrick Iwelunmor, Joshuaék egykori médiatanácsadója. Csalással kapcsolatos vádak is felmerültek, és Nigéria korrupcióellenes ügynöksége, az EFCC megerősítette a BBC-nek, hogy lopási ügyben vizsgálódik a templomban.

TB Joshua belső körének vezető tagjait azzal vádolták, hogy halála után zsáknyi készpénzzel menekültek el. Nem világos, hogy emiatt folyik-e a vizsgálat, bár a The Punch című nigériai lap arról számolt be, hogy az egyház néhány tagja ezért bujkált.

Ajánlatkérés az első randi után

Joshua asszony legnagyobb akadálya mégis az lesz, hogy bebizonyítsa spirituális hitelességét annak a több ezer követőnek, akik imádták a férjét. Ők a karizmája és bölcsessége miatt jöttek, és nem is várnak kevesebbet az új vezetőtől. Lakosok és egyháztagok gyülekeznek a The Synagogue Church of All Nations központjának főkapuja előtt, hogy meggyászolják TB Joshua halálát a nigériai Lagosban - 2021. június 6.

Gbenga Osinaike, a Church Times Nigeria főszerkesztője elismeri, hogy kinevezése meglepetésként érte. "Időnként prédikált, de TB Joshua soha nem utasította őt vissza" - mondta a BBC-nek. De ahhoz képest, hogy sokan, "beleértve a férjét is", nagyrészt figyelmen kívül hagyták, Joshua asszony "belső erőt és képességet mutatott a zsinat irányítására" - ismeri el.

Visszautasította, hogy megörökölje férje "általános felügyelő" címét, mondván, hogy még mindig ő a főnök, és hogy ő csak "megkezdte az utat onnan, ahol apánk a stafétabotot hagyta". TB Joshua pedig még mindig nagyban jelen van a templomban, plakátjai az épület minden sarkát díszítik, és régi prédikációit újra és újra sugározzák a médiaplatformokon.

Úgy tűnik, hogy Joshua asszony is örökölte a prédikációs stílusát - időnként istentiszteleti énekekbe tör át -, és az ő hanglejtése is tükrözi néhai férje hanglejtését az első önálló istentiszteleten. A házaspár 1990-ben találkozott először, amikor a férfi azzal nyűgözte le a nőt, hogy elmesélte az élettörténetét, és felírta a nevét egy papírra anélkül, hogy a nő egy szót is szólt volna. Ezen az első találkozáson 45 percet töltöttek együtt, amelynek végére a férfi megkérte a kezét.

"Megbékélési tehetségek

A lány ikertestvér, hét gyermek közül az első, és az ország délkeleti részén, Delta államban, Okala Okpunóban nőtt fel. Bár nem lelkipásztorként kezdte, a férje alatt képezték ki, majd szentelték fel.2009-ben úgy jellemezte magát, mint aki különleges tehetséggel rendelkezik a megbékélés szolgálatában - "szülők-gyermekek kapcsolatai, házasság és ehhez hasonló dolgok".

A nigériai megapásztorok gyakran mondják, hogy bibliai elhívást kaptak - Sámuel és Pál prófétákhoz hasonlóan - Isten szolgálatára. TB Joshua szerint az övé egy háromnapos transzban volt, amikor egy hangot hallott, amely azt mondta: "Én vagyok a te Istened. Isteni megbízást adok neked, hogy menj és végezd el a mennyei Atya munkáját".

Joshua asszony nem mondta, hogy kapott-e ilyen elhívást, de egyeseknek elég a férjével való kapcsolata. "TB Joshua születésétől fogva próféta volt, de a felesége hajlamból lett próféta. Férj és feleség eggyé váltak, így ezzel az egyesüléssel a felkenést kiterjesztette rá" - mondta Iwelunmo úr. Bár néhány nigériai egyházi vezető özvegye, például Janet Onaolapo az Abundant Life Gospel Mission és Margaret Idahosa az Isten Egyháza Nemzetközi Missziójának özvegye sikerre vitte szolgálatát, ők a kivételek közé tartoznak.

A legtöbb nigériai pünkösdi gyülekezet az alapító karizmája köré épül, és hajlamos hanyatlani, amikor az alapítók meghalnak. Osinaike úr szerint ez lehet a SCOAN sorsa is.

"Amikor egyházi ügyekről van szó, az emberek megoldást keresnek, próféciákat keresnek, azt keresik, hogy ki látott látomást számukra" - mondja. "A tempó [a SCOAN-nál] minden bizonnyal csökkenni fog."

További információ a megapásztorokról: TB Joshua: Joshua Joshua: A kívülálló, aki globális televangelista sztár lett.A férfiak, akik azt állítják magukról, hogy Afrika "csodatevői".