, 2021/11/23

Thomas Jefferson amerikai elnök szobrát eltávolították a New York-i városházáról a rabszolgasággal kapcsolatos kapcsolatok miatt. Thomas Jefferson az Egyesült Államok harmadik elnöke, aki szerepel a 2 dolláros bankjegyen és a Mount Rushmore-hegyen. Ő volt a Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője is.

rabszolgasággal kapcsolatos kapcsolatok

Thomas Jefferson amerikai elnök szobrát eltávolították a New York-i városházáról a rabszolga-kereskedelemmel való kapcsolata miatt. Az 1833-as szobor több mint egy évszázada állt a New York-i városi tanács üléstermében, de a múlt hónapban tartott szavazás után most levették. A New York-i Közterületi Tervezési Bizottság úgy döntött, hogy a 7 láb magas bronzszobrot eltávolítja, miután újraértékelte az alapító atya örökségét, aki rabszolgatartó is volt.

A szobor eltávolítására irányuló újabb felhívások George Floyd tavalyi minneapolisi meggyilkolása után hangzottak el. Jefferson a harmadik amerikai elnök, aki a kétdolláros bankjegyen és a Mount Rushmore-hegyen is szerepel. Ő volt a Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője, aki azt írta, hogy "minden ember egyenlőnek teremtetett", de több mint 600 embert rabszolgasorba taszított, és legalább hat gyermeket nemzett az általa rabszolgasorba taszított Sally Hemings nővel.

"Jefferson megtestesítette országunk hosszú és árnyalt történelmének néhány legszégyenletesebb részét" - mondta Adrienne Adams, a tanács fekete, latin-amerikai és ázsiai frakciójának társelnöke a múlt hónapban a bizottságnak. Szobra, amely 1915 óta áll a New York-i városházán, Pierre-Jean David D'Angers bronzszobrának másolata, amely az amerikai Capitoliumban található. A szobrot most a New York-i Történelmi Társaságba szállítják, ahol hosszú távú kölcsönzésben marad.

A műtárgyat hat hónapig a múzeum előcsarnokának galériájában helyezik el, mielőtt a 10 éves kölcsönszerződés időtartamára az olvasóterembe költöztetik - írja a The New York Times. Hasonló emlékművek az elmúlt években rasszizmusellenes tiltakozások célpontjává váltak, és néhány más Jefferson-szobrot már eltávolítottak vagy megsemmisítettek, többek között Oregonban és Georgiában. A polgárháborús konföderációs vezetők szobrait is lebontották már.