, 2021/11/25

A fekete kocogó meggyilkolásával vádolt egyik férfi azt vallotta, hogy az áldozat nem fenyegette őt a halálos lövést megelőző üldözés során. Az ügyészek azzal érvelnek, hogy a 25 éves Ahmaud Arberyre olyan férfiak támadtak rá, akik faji előítélet miatt üldözték őt.

faji előítélet miatt üldözték

Csütörtökön a 35 éves Travis McMichael azt mondta a georgiai bíróságon, hogy Arbery nem fenyegette őket, és nem mutatott fegyvert. McMichael úr és a másik két vádlott tagadja az összes vádat, és azt állítják, hogy önvédelemből cselekedtek. Arbery urat a McMichael úrral, az apjával, a 65 éves Travisszel és a szomszédjával, William Bryannel 2020. február 23-án történt összetűzés során halálos lövés érte. Az ügy országos figyelmet kapott, miután az Arbery úr utolsó pillanatairól készült felvételek hónapokkal később vírusként terjedtek el.

A három vádlott azt állítja, hogy azért követték Arbery urat, hogy állampolgári letartóztatást hajtsanak végre, ami akkoriban legális volt Georgiában. Azt állítják, hogy azzal gyanúsították, hogy lopott egy közeli építkezésről. Ahmaud Arbery kocogni ment. Miért halt meg? A csütörtöki keresztkérdések során McMichael úr azt vallotta, hogy Arbery úr soha nem fenyegette a triót, nem fogott fegyvert, nem nyúlt a zsebébe, és nem kiabált.

Mr Michael azonban azt mondta, hogy az volt a "benyomása", hogy Mr Arbery potenciális fenyegetést jelentett. "Furcsán viselkedett. Furcsán viselkedett" - mondta. "Szóval résen voltam." Szerdán McMichael úr azt mondta a bíróságnak, hogy Arbery úr megütötte őt közvetlenül a lövöldözés előtt. "Nyilvánvaló volt, hogy rám támad, hogy ha elvette volna tőlem a puskát, akkor ez egy élet-halál helyzet volt, és meg kell állítanom, hogy ne tegye ezt, ezért lőttem".

McMichael úr azt mondta, hogy azt mondta Arbery úrnak, hogy "a rendőrség úton van" - ez az állítás nem hangzott el a rendőrségi kihallgatáson. Amikor az ügyészek megkérdezték, hogy miért hagyták ki ezt a részletet, McMichael úr azt mondta, hogy "stressz alatt volt", ideges és félt. "Épp most öltem meg egy embert" - mondta. "Véres voltam. Ez volt életem legtraumatikusabb eseménye".

Csütörtökön az egyik védőügyvéd téves tárgyalást kért, miután az ügyész megkérdezte a tanú Lindy Cofert, a környék régi lakosát, hogy szerinte "valaki, aki lop, megérdemli-e a halálbüntetést". Bár a bíró elutasította a kérelmet, azt mondta Larissa Ollivierre ügyésznek, hogy a kérdés "uszító és irreleváns" volt. "Ez potenciálisan olyan kérdéseket vetett be ebbe az ügybe, amelyek nem az esküdtszéknek valók, és amelyeket valójában már a tárgyalás előtt megvitattak és felvetettek" - mondta a bíró.

A védelem csütörtökön pihentette az ügyet, miután két nap alatt összesen hét tanút, köztük McMichael urat is meghallgatta. A vádlottak ügyvédei azzal érvelnek, hogy a férfiak megpróbálták megvédeni a közösségüket, miután a közösségi médiában lopásokról, valamint autófeltörésekről és gyanús emberekről szóló jelentésekről számoltak be.

McMichael úr ügyvédje, Bob Rubin a bíróságon felvetette, hogy más polgárok korábban felajánlották, hogy "állampolgári letartóztatást" kezdeményeznek Arbery úr ellen, akit állítása szerint láttak "fosztogatni" ingatlanok körül. Az ügyészek azzal érvelnek, hogy a vádlottak "feltételezések alapján" cselekedtek, és hogy a rasszizmus kulcsfontosságú szerepet játszott a lövöldözésben.

A három férfit kilenc vádpontban vádolják, köztük gyilkosság, súlyos testi sértés és hamis fogva tartás miatt. Az ügy záróbeszédei hétfő reggelre vannak kitűzve, ezt követően az esküdtszék megkezdi a tanácskozást.